A couple experiencing relationship issues in a hallway, conveying emotional tension.

איך להיפרד נכון ולהימנע מפגיעה רגשית מיותרת?

פרידה היא אף פעם לא קלה. היא מכאיבה, מערערת, ומביאה איתה סערת רגשות – גם למי שיוזם אותה וגם למי שנמצא בצד השני. אבל הדרך שבה נפרדים יכולה להשפיע באופן משמעותי על הכאב, על יכולת ההחלמה, ועל מה שנשאר מכל מערכת היחסים. פרידה לא חייבת להיות הרסנית, אפשר לעשות אותה נכון – עם כבוד, רגישות, ובלי לגרום נזק מיותר.

1. להבין שזה נגמר – לפני שמודיעים לצד השני

אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא לסיים קשר מתוך רגע של תסכול או כעס, בלי לחשוב לעומק אם זו באמת ההחלטה הנכונה. לפני שמודיעים לבן או בת הזוג, חשוב לוודא שהפרידה היא החלטה מושכלת ולא תגובה רגעית לריב או לתחושת תסכול זמנית.

דוגמה מהחיים:
דנה הרגישה שהיא לא מאושרת עם עידו, אבל במקום לשבת עם עצמה ולנסות להבין מה בדיוק חסר לה, היא פלטה באמצע ויכוח "די, אני לא יכולה יותר!". רק אחרי שזה נאמר בקול רם, היא הבינה שהיא לא באמת רוצה לסיים את הקשר – היא פשוט רצתה שיבינו אותה יותר.

אם יש ספק, אפשר לקחת כמה ימים לחשוב, לכתוב מחשבות ביומן, או להתייעץ עם אדם חיצוני.

2. לבחור את הדרך הנכונה – פנים מול פנים

אף אחד לא אוהב לקבל הודעה בסגנון "זה לא אתה, זה אני". אם מדובר בקשר משמעותי, הפרידה חייבת להיות פנים מול פנים, מתוך כבוד לצד השני ולמה שהיה ביניכם.

דוגמה מהחיים:
יואב רצה להיפרד משירה, אבל חשש מהתגובה שלה. הוא שקל לשלוח לה הודעה ארוכה, אבל לבסוף החליט לשבת איתה פנים מול פנים. למרות שהיה קשה, היא העריכה את הכנות שלו הרבה יותר מאשר אם היה נעלם או משאיר אותה ללא תשובות.

3. להיות ישירים, אבל לא אכזריים

פרידה היא כואבת בפני עצמה, ואין צורך להוסיף עליה כאב מיותר. האמת חשובה, אבל הדרך שבה אומרים אותה היא קריטית. במקום לומר "אני כבר לא נמשך אליך" אפשר להגיד "הרגשתי לאחרונה שהמשיכה בינינו דעכה, ואני חושב שחשוב לשנינו להיות עם מישהו שנרגיש איתו חיבור מלא".

דוגמה מהחיים:
תמר נפרדה מאופיר אחרי ארבע שנים יחד. במקום לומר לו שהיא מרגישה שהוא משעמם אותה, היא הסבירה לו בכנות שהיא מרגישה שהקשר שלהם לא מאפשר לה לצמוח כמו שהייתה רוצה. זה עדיין כאב, אבל לפחות הוא לא הרגיש מושפל.

4. לא להשלות – ולא להשאיר דלת פתוחה אם אין כוונה אמיתית

"אני לא בטוח", "אולי בעתיד", "אולי זה לא הסוף" – אלה משפטים שנותנים תקווה כוזבת וגורמים לצד השני להיאחז בקשר במקום להמשיך הלאה. אם יודעים שזה באמת נגמר, צריך לומר את זה בצורה ברורה ולא להשאיר מקום לספק.

דוגמה מהחיים:
גיא נפרד מנטע, אבל פחד לפגוע בה, אז אמר לה שהוא "צריך זמן לחשוב". במשך חודשים היא חיכתה שהוא יחזור, בזמן שהוא כבר ידע שהוא לא מתכוון לעשות זאת. כשהיא גילתה את האמת, הכעס והכאב היו כפולים.

5. להקשיב ולתת מקום לרגשות של הצד השני

פרידה היא לא רק אירוע אישי – יש בה שני צדדים. גם אם זה מרגיש קשה, חשוב לתת לבן או בת הזוג להביע את מה שהם מרגישים, לענות על שאלות ולסגור מעגלים.

דוגמה מהחיים:
לאחר ששירי הודיעה לדורון שהיא רוצה להיפרד, הוא פרץ בבכי ושאל אותה למה. במקום להימנע מהקושי, היא לקחה אוויר, הביטה בו בעיניים, ואמרה לו בשקט שהיא מבינה את הכאב שלו, אבל היא לא רוצה להמשיך בקשר שבו היא לא מאושרת. זה עזר לו לעכל את הפרידה בצורה בריאה יותר.

6. לא להיעלם – אבל גם לא להישאר "חברים" מיד

יש אנשים שנפרדים ונעלמים לחלוטין, משאירים את הצד השני בלי סגירה. אחרים דווקא מציעים להישאר חברים מיד, בלי לתת זמן לעבד את הפרידה. האיזון הוא קריטי – לא חייבים לחתוך בבת אחת, אבל כן לתת מרחק וזמן לריפוי.

דוגמה מהחיים:
אורית נפרדה מאלון, והוא ביקש ממנה "לפחות להישאר בקשר". היא הסכימה, אבל בכל פעם שהם דיברו זה רק בלבל אותו יותר. רק כשהם לקחו הפסקה אמיתית והפסיקו לדבר, הוא הצליח להשתחרר ולהמשיך הלאה.

7. להתמודד עם רגשות האשמה – בלי לחזור אחורה

מי שיוזם את הפרידה מרגיש לעיתים קרובות אשמה, בייחוד אם הצד השני מתקשה להתמודד. אבל חזרה לקשר רק מתוך רחמים לא תעשה טוב לאף אחד.

דוגמה מהחיים:
איתי ראה כמה קשה למאיה להתמודד עם הפרידה, ורצה להקל עליה, אז הוא המשיך להתקשר אליה מדי פעם ולשלוח הודעות. במקום לעזור, זה רק גרם לה להיאחז בו יותר. בסופו של דבר, הוא הבין שהוא צריך לתת לה את הזמן להתרחק באמת.

8. להמשיך הלאה – בלי למהר לתוך קשר חדש

אחרי פרידה יש תחושה של ריקנות, ויש מי שמנסה למלא אותה מיד במערכת יחסים חדשה. אבל בלי זמן לעיבוד, הקשר הבא עלול להיות פשוט "פלסטר" שלא באמת מרפא.

דוגמה מהחיים:
עומר יצא עם רותי כמה שבועות אחרי שנפרד משירי. הוא חשב שזה יעזור לו לשכוח, אבל מהר מאוד הוא הבין שהוא רק מנסה לברוח מהכאב. הקשר החדש לא באמת עבד, כי הוא לא נתן לעצמו את הזמן להחלים.

לסיכום

פרידה נכונה היא כזו שמשאירה את שני הצדדים עם כמה שפחות פצעים פתוחים. היא לא יכולה להיות נטולת כאב, אבל היא כן יכולה להיעשות בכבוד, בכנות, ובאחריות רגשית. כאשר הפרידה נעשית בצורה נכונה, היא מאפשרת לשני הצדדים להחלים, לצמוח, ולבסוף – גם למצוא זוגיות טובה יותר בעתיד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *