גירושים הם תהליך מטלטל, שמלווה בכאב, אכזבה ושינויים משמעותיים בחיים. אבל למרות כל אלה, הם לא חייבים להפוך למלחמה. גירושים בהסכמה הם הדרך הבוגרת והנכונה להיפרד כשמבינים שאין עוד דרך להמשיך יחד – בלי לפגוע זה בזה ובלי להשאיר צלקות מיותרות, בעיקר אם יש ילדים בתמונה.
זה לא תמיד קל. רגשות של כעס, עלבון ופחד יכולים לצוץ בכל שלב. אבל אם שני הצדדים באמת רוצים, אפשר להיפרד בכבוד, לשמור על מערכת יחסים תקינה גם אחרי הגירושים, ולצאת לדרך חדשה בצורה בריאה יותר.
1. לקבל החלטה מודעת – בלי משחקי אגו
השלב הראשון בגירושים בהסכמה הוא להבין שההחלטה להיפרד לא צריכה להפוך למאבק של "מי צודק". במקום לנסות להוכיח שהצד השני אשם, צריך להתמקד בעתיד – איך נפרדים בצורה שתאפשר לכל אחד להמשיך הלאה בלי משקעים מיותרים.
דוגמה מהחיים:
ניר ויעל הבינו שהזוגיות שלהם כבר לא עובדת. במקום להאשים אחד את השנייה ולהיגרר לריבים אינסופיים, הם קבעו פגישה רגועה, דיברו בכנות והחליטו שהם רוצים לסיים את הקשר בצורה שתאפשר להם לשמור על תקשורת טובה.
2. להפריד רגשות מהתהליך המשפטי
גם אם יש כאב וכעס, חשוב לזכור שהגירושים הם לא רק עניין רגשי – יש כאן גם היבטים משפטיים שצריך לטפל בהם. לכן, כדאי לגשת לנושא בגישה עניינית, ולנסות לנהל משא ומתן בצורה הוגנת, בלי שהרגשות ינהלו את התהליך.
דוגמה מהחיים:
אורית הרגישה פגועה אחרי שבעלה רצה להתגרש, אבל במקום להילחם על כל פרט רק מתוך תסכול, היא החליטה להתמקד במה שחשוב לה באמת – להבטיח שהילדים יישארו יציבים ושיהיה לה בסיס כלכלי טוב להתחלה החדשה.
3. לבחור בדרך של גישור ולא של מאבק
כשבני זוג בוחרים בגירושים בהסכמה, הדרך הנכונה היא לפנות לגישור במקום לבית משפט. מגשר מקצועי יכול לעזור להגיע להסכמות בנוגע לחלוקת רכוש, משמורת, מזונות ושאר הנושאים המשפטיים, בצורה נעימה ומכבדת.
דוגמה מהחיים:
רמי ורונית ידעו שהם לא רוצים להיגרר לבית משפט, אז הם פנו למגשרת מומחית. במקום לתת לעורכי דין לנהל את הקרב עבורם, הם קיבלו עזרה בגיבוש הסכם ששניהם היו שלמים איתו, בלי לריב על כל סעיף.
4. להתמקד בטובת הילדים – ולא במאבקי כוח
אם יש ילדים, הם תמיד צריכים להיות בראש סדר העדיפויות. גירושים בהסכמה משמעם הימנעות משימוש בילדים ככלי במשחק, שמירה על יציבות רגשית עבורם, ושיתוף פעולה בין ההורים גם אחרי הגירושים.
דוגמה מהחיים:
אדם ושירי נפרדו, ולמרות שהכעסים ביניהם עדיין היו טריים, הם החליטו שכל שיחה על הילדים תהיה מכבדת וללא האשמות. הם גם קבעו מפגשים קבועים כדי לתאם נושאים הקשורים אליהם, כדי שלא יצטרכו לדבר רק דרך הודעות קרות.
5. להסכים על כללים ברורים לתקשורת אחרי הפרידה
גם אחרי הגירושים, ברוב המקרים יש צורך לשמור על תקשורת – במיוחד אם יש ילדים או עניינים משותפים. לכן, חשוב להגדיר מראש איך מדברים, מתי, ובאיזה נושאים, כדי למנוע חיכוכים מיותרים.
דוגמה מהחיים:
גיל ותמר החליטו שאחרי הגירושים הם לא יתקשרו אחד לשני בענייני רגש, אלא רק כשזה נוגע לילדים. הם גם קבעו שכל דיון על חינוך הילדים ייעשה בהודעות מסודרות או בפגישה מתואמת מראש, ולא באמצע ויכוח רגעי.
6. לדעת לוותר ולמצוא פשרות
לא בכל נושא אפשר להגיע להסכמה מלאה, ולכן חשוב לדעת איפה להתעקש ואיפה אפשר לוותר. כששני הצדדים מראים נכונות להתפשר, זה מקל על כל התהליך ומונע מאבקים מיותרים.
דוגמה מהחיים:
אלון רצה משמורת משותפת, אבל מעיין חששה שזה יפגע בשגרה של הילדים. במקום להילחם, הם מצאו פתרון ביניים – הילדים יהיו עם אבא יותר במהלך השבוע, אבל יבלו איתו גם סופי שבוע מלאים פעמיים בחודש.
7. לקבל תמיכה רגשית – ולא לנסות להתמודד לבד
גם בגירושים בהסכמה, זה עדיין תהליך כואב ומורכב. חשוב לא להישאר לבד עם הרגשות, אלא להיעזר במשפחה, חברים או אפילו טיפול מקצועי שיכול לעזור לעבור את התקופה בצורה בריאה.
דוגמה מהחיים:
נועה הייתה בטוחה שהיא תהיה חזקה, אבל כשהגיעה הרגע לחתום על מסמכי הגירושים, היא הרגישה מוצפת. במקום להדחיק, היא פנתה לקבוצת תמיכה לגברים ונשים שעוברים גירושים, ושם קיבלה כלים להתמודד עם השינוי בצורה בריאה יותר.
8. לזכור שזה לא סוף – אלא התחלה חדשה
ברגעים הקשים של תהליך הגירושים, קל לשכוח שהחיים לא נגמרים כאן. אבל אם הפרידה נעשתה בהסכמה ובכבוד, אפשר לצאת ממנה עם הרבה פחות צלקות, ולהתחיל פרק חדש בצורה חיובית.
דוגמה מהחיים:
דויד וליאת נפרדו בהבנה, וכל אחד מהם בנה לעצמו חיים חדשים. אחרי כמה שנים, כשהם נפגשו באירוע של הילד שלהם, הם יכלו לדבר בנחת ולראות איך הבחירה להיפרד בכבוד השאירה להם מערכת יחסים בריאה, גם אם היא שינתה צורה.
לסיכום
גירושים הם אף פעם לא קלים, אבל כשהם נעשים בהסכמה, הם מאפשרים לכל אחד מהצדדים להמשיך הלאה בלי מטענים מיותרים. הדרך לשם עוברת דרך כבוד הדדי, תקשורת ברורה, ויכולת לשים את האגו בצד לטובת התמונה הגדולה. כי בסופו של דבר, גם אם הנישואים נגמרים – זה לא אומר שהקשר בין בני הזוג חייב להפוך למלחמה.